Ta strona używa plików cookies.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies?
AKCEPTUJĘ

Wegańskie zielone curry z GoPlant Zamiast Kurczaka

Składniki:
GoPlant Zamiast Kurczaka
gotowa, tajska zielona pasta curry lub przygotowana w domu (przepis osobno)
świeża bazylia
świeża trawa cytrynowa
szczypiorek
czarny sezam
szklanka niesolonych orzechów nerkowca
baby kukurydza
baby groszek
limonka
szparagi
gęste mleko kokosowe z puszki
olej rzepakowy
sos sojowy
ryż lub makaron ryżowy

* Domowa zielona pasta curry:
1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
3 zielone papryczki chilli
1 papryka zielona
4 ząbki czosnku
2 łodygi trawy cytynowej
łyżka świeżego, tartego imbiru
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka kurkumy

Składniki blendujemy na gładką pastę.

Na patelni lub woku rozgrzewamy olej (1-2 łyżki). Wrzucamy na patelnię GoPlant Zamiast Kurczaka i smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia. Posypujemy czarnym sezamem dla nadania aromatu i dodajemy łyżkę sosu sojowego.

Dodajemy na patelnię pokrojone szparagi, kukurydzę baby oraz groszek, kilka liści kaffiru i posiekaną trawę cytrynową. Dusimy kilka minut, aż warzywa puszczą soki. Dodajemy zieloną pastę curry (domową lub gotową) oraz mleko kokosowe w ilości wedle uznania, by zbalansować pikantność pasty.

Mieszamy, aż do uzyskania pięknego, zielonego koloru i kremowej konsystencji dania.

Na osobnej, suchej patelni prażymy nerkowce.

Osobno gotujemy ryż lub makaron ryżowy.

Gotowe curry nakładamy na talerz z ryżem lub makaronem, posypujemy uprażonymi nerkowcami i szczypiorkiem.

Pyszne i pełne aromatu danie gotowe!