Ta strona używa plików cookies.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies?
AKCEPTUJĘ

Wegańskie bolognese z GoPlant Zamiast Wołowiny

Składniki:
GoPlant Zamiast Wołowiny
passata pomidorowa lub sos ze świeżych pomidorów
świeża bazylia
seler naciowy – 1 łodyga
1 marchewka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
szklanka niesolonych orzechów nerkowca
płatki drożdżowe
suszone grzyby
oliwa z oliwek
czerwone wino
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (1-2 łyżki). Posiekany czosnek i cebulę wrzucamy na patelnię i zostawiamy do zeszklenia. Dorzucamy również drobno posiekaną marchew i seler naciowy, aż uwolnią aromat.

Do warzyw na patelni dokładamy wyjęte z opakowania GoPlant Zamiast Wołowiny. Widelcem gnieciemy je na małe kawałki, które na patelni nabiorą pięknego koloru. Aby nie przypalić składników, możemy dodać więcej oliwy, lub odrobinę letniej wody.

W międzyczasie blendujemy nerkowce na drobne wiórki imitujące parmezan, dodając im smaku dzięki płatkom drożdżowym – ilość można dobrać według preferencji smakowych. Wstawiamy do gotowania makaron spaghetti, według instrukcji podanej na opakowaniu.

Na pozostawioną uprzednio na małym ogniu patelnię z pozostałymi składnikami dodajemy garstkę suszonych, leśnych grzybów i zalewamy szklanką czerwonego wina. Gdy alkohol odparuje, dodajemy sos pomidorowy lub gotową passatę (2 szklanki). Całość mieszamy aż do uzyskania odpowiedniej dla sosu bolognese konsystencji. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową.

Odcedzamy ugotowany makaron, wykładamy go na talerze. Na makaron wykładamy z patelni nasz pyszny sos bolognese, posypujemy „parmezanem” z nerkowców i dekorujemy świeżą bazylią.

Danie idealne na romantyczną kolację, podawane z resztą czerwonego wina, pozostałego po przygotowywaniu sosu.

Smacznego!

0