2 średnie cebule
1 marchewka
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
250 g GOPLANT Zamiast Wołowiny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka obranych pomidorów
Suszone oregano, sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Świeża bazylia
Opcjonalnie: chilli i/lub kilka kropli sosu Worcestershire
makaron spaghetti (75 g / porcję)
tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozgrzać oliwę i włożyć drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Po 2-3 minutach dodać startą marchewkę, obsmażyć.
Następnie dodać 250g Goplant Zamiast Wołowiny, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i obsmażyć rozdrabniając, wraz z warzywami. Po podsmażeniu dodać drobno posiekany czosnek i przemieszać.
Na patelnię wlać puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Rozdrobnić, wymieszać i zagotować. Po kilku minutach dodać kilka posiekanych listków świeżej bazylii, łyżeczkę cukru, opcjonalnie odrobinę chilli i sosu Worcestershire do smaku, wymieszać i zdjąć z ognia.
Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym al dente oraz udekorować świeżymi listkami bazylii. Dla pełni smaku posypać całość świeżo startym parmezanem. Gotowe!