200g GOPLANT Zamiast Kurczaka
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1 marchewka
1/4 ananasa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki octu ryżowego (lub soku z cytryny albo limonki)
4 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)
Sól, szczypta zmielonego białego pieprzu
1 łyżka oleju roślinnego
3 łyżki ketchupu
Opcjonalnie: posiekane świeże chilli, posiekana świeża kolendra
Paprykę pokroić w kawałki, marchewkę obrać i pokroić w 3-4cm cienkie paski, cebulę pokroić w piórka. Ananasa obkroić ze skóry, wyciąć głąba ze środka, pokroić na kawałki. Pokrojone kawałki odłożyć na talerz.
Pokrojone kawałki Goplant Zamiast Kurczaka doprawić solą i wymieszać z mąką ziemniaczaną, odłożyć. Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić.
W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej. Włożyć Goplant Zamiast Kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając (ok. 5 minut). Pod koniec dodać starty imbir, czosnek i biały pieprz.
Dodać paprykę, marchewkę oraz cebulę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
Zwiększyć ogień i wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę. Posmakować i ewentualnie dodać soli. Podawać na ugotowanym białym ryżu basmati lub jaśminowym, idealnie smakuje posypane świeżą kolendrą i płatkami świeżego chilli. Gotowe!