Ta strona używa plików cookies.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies?
AKCEPTUJĘ

GOPLANT ROŚLINNY KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY

SKŁADNIKI (2 porcje)

200g GOPLANT Zamiast Kurczaka

1 czerwona papryka

1 mała cebula

1 marchewka

1/4 ananasa

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki startego świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

1/4 szklanki octu ryżowego (lub soku z cytryny albo limonki)

4 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)

Sól, szczypta zmielonego białego pieprzu

1 łyżka oleju roślinnego

3 łyżki ketchupu

Opcjonalnie: posiekane świeże chilli, posiekana świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

Paprykę pokroić w kawałki, marchewkę obrać i pokroić w 3-4cm cienkie paski, cebulę pokroić w piórka. Ananasa obkroić ze skóry, wyciąć głąba ze środka, pokroić na kawałki. Pokrojone kawałki odłożyć na talerz.

Pokrojone kawałki Goplant Zamiast Kurczaka doprawić solą i wymieszać z mąką ziemniaczaną, odłożyć. Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić.

W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej. Włożyć Goplant Zamiast Kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając (ok. 5 minut). Pod koniec dodać starty imbir, czosnek i biały pieprz.
Dodać paprykę, marchewkę oraz cebulę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.

Zwiększyć ogień i wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę. Posmakować i ewentualnie dodać soli. Podawać na ugotowanym białym ryżu basmati lub jaśminowym, idealnie smakuje posypane świeżą kolendrą i płatkami świeżego chilli. Gotowe!