Ta strona używa plików cookies.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies?
AKCEPTUJĘ

GOPLANT Chicken Fajita

SKŁADNIKI

250 g Goplant Zamiast Kurczaka

1 czerwona cebula

1 biała cebula

1 czerwona papryka

1 zółta papryka

2-3 ząbki czosnku

1 limonka

1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño

2 łyżki oleju roślinnego

4 placki TORTILLI

Opcjonalnie GUACAMOLE

1 pomidor

1 cebula

50 g tartego sera cheddar

gęsta kwaśna śmietana lub wegański odpowiednik

świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

Goplant Zamiast Kurczaka doprawić solą, pieprzem, połową kuminu i wędzonej papryki (lub gotowej mieszanki meksykańskiej), polać łyżką oleju roślinnego i łyżeczką soku z limonki, wymieszać, odłożyć na min. pół godziny do zamarynowania.

Paprykę pokroić na paski, cebulę na szersze półplasterki, dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, resztą kuminu, papryki wędzonej, łyżką oleju i soku z limonki. Rozgrzać patelnię (np. grillową) położyć kawałki Goplanta i zgrillować (na większym ogniu po ok. 5-7 minut z każdej strony, do zrumienienia), odłożyć na talerz.

Na tę samą patelnię włożyć warzywa, zmniejszyć nieco ogień i dokładnie obsmażyć, co chwilę mieszając, w sumie przez ok. 6 – 7 minut. Dodać kwałki Goplanta i delikatnie przemieszać składniki. Posypać posiekaną marynowaną papryczką jalapeño.

Na suchej patelni podgrzać z dwóch stron tortille i ułożyć je na stole na półmisku. Obok położyć patelnię z farszem. W 4 oddzielnych miseczkach podać: (1) Guacamole, (2) pokrojonego w kosteczkę pomidora (bez soku i nasion) wraz z cebulą i kolendrą, (3) tarty ser i (4) gęstą śmietanę lub jej wegański odpowiednik.