250 g Goplant Zamiast Kurczaka
1 czerwona cebula
1 biała cebula
1 czerwona papryka
1 zółta papryka
2-3 ząbki czosnku
1 limonka
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño
2 łyżki oleju roślinnego
4 placki TORTILLI
Opcjonalnie GUACAMOLE
1 pomidor
1 cebula
50 g tartego sera cheddar
gęsta kwaśna śmietana lub wegański odpowiednik
świeża kolendra
Goplant Zamiast Kurczaka doprawić solą, pieprzem, połową kuminu i wędzonej papryki (lub gotowej mieszanki meksykańskiej), polać łyżką oleju roślinnego i łyżeczką soku z limonki, wymieszać, odłożyć na min. pół godziny do zamarynowania.
Paprykę pokroić na paski, cebulę na szersze półplasterki, dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, resztą kuminu, papryki wędzonej, łyżką oleju i soku z limonki. Rozgrzać patelnię (np. grillową) położyć kawałki Goplanta i zgrillować (na większym ogniu po ok. 5-7 minut z każdej strony, do zrumienienia), odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć warzywa, zmniejszyć nieco ogień i dokładnie obsmażyć, co chwilę mieszając, w sumie przez ok. 6 – 7 minut. Dodać kwałki Goplanta i delikatnie przemieszać składniki. Posypać posiekaną marynowaną papryczką jalapeño.
Na suchej patelni podgrzać z dwóch stron tortille i ułożyć je na stole na półmisku. Obok położyć patelnię z farszem. W 4 oddzielnych miseczkach podać: (1) Guacamole, (2) pokrojonego w kosteczkę pomidora (bez soku i nasion) wraz z cebulą i kolendrą, (3) tarty ser i (4) gęstą śmietanę lub jej wegański odpowiednik.