2 bułki hamburgerowe dobrej jakości
4 cebule czerwone
1 łyżka oleju roślinnego
1 duży pomidor malinowy
Sałata zielona lub rzymska
250g GOPLANT Zamiast Wołowiny (2 kotlety)
2 ogórki konserwowe
Opcjonalnie: ser żółty i/lub jajko sadzone
Sól, świeżo mielony pieprz
Sosy do wyboru: majonez, ketchup, musztarda, sos hamburgerowy, sos barbecue
Umyte pomidory oraz ogórki konserwowe pokroić na plastry, sałatę porwać na liście , umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odłożyć składniki na talerz.
Cebulę czerwoną pokroić na piórka i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć i mieszać aż do uzyskania brązowawej, skarmelizowanej formy. Można dodać szczyptę soli i cukru pod koniec smażenia. Odłożyć i ostudzić.
Zagrzać patelnię, można dodać kroplę oleju lub oliwy. Położyć na niej 2 kotlety Goplant Roślinne Burgery i smażyć do zrumienienia po obu stronach.
Do rozgrzanego piekarnika (150 stopni) włożyć na krótko 4 połówki bułek hamburgerowych. Mają się ogrzać i delikatnie podpiec, 2-3 minuty powinny wystarczyć. Jeśli używamy sera, wkładamy go do piekarnika na bułkach.
Po wyjęciu bułek z piekarnika układamy warstwy: majonez, sałata, karmelizowana cebula, zrumieniony burger, ketchup, pomidor, ogórek konserwowy, ewentualnie jajko sadzone, dodatkowe sosy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotowe!