Ta strona używa plików cookies.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies?
AKCEPTUJĘ

GOPLANT BURGER

SKŁADNIKI (2 porcje)

2 bułki hamburgerowe dobrej jakości

4 cebule czerwone

1 łyżka oleju roślinnego

1 duży pomidor malinowy

Sałata zielona lub rzymska

250g GOPLANT Zamiast Wołowiny (2 kotlety)

2 ogórki konserwowe

Opcjonalnie: ser żółty i/lub jajko sadzone

Sól, świeżo mielony pieprz

Sosy do wyboru: majonez, ketchup, musztarda, sos hamburgerowy, sos barbecue

PRZYGOTOWANIE

Umyte pomidory oraz ogórki konserwowe pokroić na plastry, sałatę porwać na liście , umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odłożyć składniki na talerz.

Cebulę czerwoną pokroić na piórka i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć i mieszać aż do uzyskania brązowawej, skarmelizowanej formy. Można dodać szczyptę soli i cukru pod koniec smażenia. Odłożyć i ostudzić.

Zagrzać patelnię, można dodać kroplę oleju lub oliwy. Położyć na niej 2 kotlety Goplant Roślinne Burgery i smażyć do zrumienienia po obu stronach.

Do rozgrzanego piekarnika (150 stopni) włożyć na krótko 4 połówki bułek hamburgerowych. Mają się ogrzać i delikatnie podpiec, 2-3 minuty powinny wystarczyć. Jeśli używamy sera, wkładamy go do piekarnika na bułkach.

Po wyjęciu bułek z piekarnika układamy warstwy: majonez, sałata, karmelizowana cebula, zrumieniony burger, ketchup, pomidor, ogórek konserwowy, ewentualnie jajko sadzone, dodatkowe sosy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotowe!